Bezbednost putovanja do škole

Oko 80 odsto intervjuisanih roditelja se boji ako njihovo dete iz osnovne škole ide u školu bez pratnje odrasle osobe. Razlog: nedostatak infrastrukture i veliki saobraćaj u gradu.

 Put do škole, bezbednost dece,  bezbednost na putu

Deca se sama boje bezobzirnih vozača i uopšte saobraćaja.
U ruralnijim sredinama, deca imaju običaj da hodaju glavnim putevima i putevima bez pešačke i biciklističke staze. Iznad svega, roditelji se žale na nedostajuću ili lošu infrastrukturu za pešake i bicikliste, nedostatak mogućnosti za siguran prelaz preko ulice, prepreke i nedovoljno osvjetljenje. Više od trećine dece mora pokriti najmanje dva kilometra škole, gotovo četvrtina njih čak putuje četiri kilometra i više na putu do škole. Za oko dve trećine dece u osnovnoj školi ne postoji alternativa njihovoj svakodnevnoj ruti.


Strah ide dalje
U urbanim sredinama, velika gustina saobraćaja je 
broj jedan u pogledu bezbednosti saobraćaja . Nesigurne situacije u saobraćaju i nepažljivi vozači automobila, zbunjujuća mjesta i prepreke, ali i nedostatak semafora i pešačkih staza, kao i neadekvatna rasveta najviše brinu roditelje. Deca često moraju proći kroz parkove, podvožnjake ili komercijalne ili industrijske zone na putu do škole. Tri četvrtine dece imaju školski put do dva kilometra, gotovo polovinu do jednog kilometra. Opet, ne postoje alternativni pravci za značajno više od polovine djece.

Put do školskog plana tu i tamo postoji suviše retko: 

Saveti


"Ne može se desiti da je strah od dece u osnovnoj školi i njihovih roditelja veran pratilac na njihovom svakodnevnom putovanju u školu, gde mora postojati preispitivanje i smislena akcija, putevi, trotoari i putevi koje naši najmlađi korisnici puta koriste svakodnevno 

Bezbednost saobraćaja je najveća briga
Dok se roditelji u strukturno slabim, često ruralnim područjima najviše brinu o sigurnosti prevoza svoje dece, u strukturno snažnim, više urbanim područjima, socijalna sigurnost dece je više u prvom planu, tj. Strah od maltretiranja ili pljačke ili otmice.

Zapanjujuće je da su procene bezbednosti školske rute i tačaka opasnosti. Sami đaci se prvenstveno boje bezobzirnih vozača i uopšte saobraćaja.